Generatoarele de curent sunt printre cele mai utile echipamente atât într-o locuință cât și în dotarea spitalelor, instituțiilor publice sau a firmelor. Acestea sunt surse de energie alternativă folosite în cazul unei avarii a furnizorului de curent electric pentru ca unitatea să poată funcționa în continuare. Rolul generatoarelor de curent este să ofere o sursă alternativă de curent, ele funcționând autonom și pe o perioadă mai mare de timp, fiind în același timp și o sursă de energie accesibilă și simplă de folosit. Înainte de a alege echipamentul potrivit, utilizatorul trebuie să știe exact consumul pe care-l are, pentru a se încadra în parametrii optimi.
Generatorul de curent trebuie să furnizeze de cel puțin 3 ori mai mult curent, în cazul celor trifazice, deoarece trebuie să acopere vârfurile de consum. De exemplu o pompă de apă sau un hidrofor, la pornire, pentru aproximativ o secundă vor avea nevoie de 3 ori mai multă putere față de cât consumă. Sunt unele echipamente (hidrofoare, pompe de apă, etc), care pot lua în unele cazuri și până la de 9 ori valoarea consumată. Dacă generatorul de curent este subdimensionat și nu va putea furniza chiar și pentru o secundă acel vârf de consum, acesta se va opri și va intra în avarie, ar situația se va repeta de fiecare dată când puterea de consum va depăși puterea maximă de furnizare a generatorului electric.
Este indicat ca înaintea achiziționării unui generator de curent să se facă anumite măsurători, pentru a alege corect puterea generatorului. În plus există situații în care consumul pe care-l avem în casă sau în instituție să nu fie echilibrat pe faze, fiind necesare anumite ajustări. Aceste ajustări se efectuează doar de către un electrician, în urma unor măsurători efectuate. În cazul generatoarelor monofazate (220V), acolo unde există de la furnizorul de curent conexiune monofazată situația este simplă. În cazul unui conexiuni trifazate trebuie luat în calcul că puterea generatorului se va împarte pe cele 3 faze. Mai exact dacă avem un generator de curent trifazat (380V) de 6 KVA, pe fiecare fază va furniza 2 KVA, astfel pe fiecare fază în momentul vârfului de consum nu trebuie să depășească cei 2 KVA.
Gama de generatoare de curent dotate cu panou de automatizare sunt destinate vilelor rezidențiale sau instituțiilor. Panoul de automatizare va da comandă de pornire a generatorului imediat ce va fi detectată lipsa de curent sau fluctuații mari de tensiune. Generatorul va porni imediat, însă fiind un echipament care transformă energia mecanică în energie electrică, acesta va avea nevoie de o scurtă perioada de pregătire și va putea furniza energie electrică după aproximativ 30 – 60 de secunde. Pentru buna funcționare a generatorului se recomandă în a se efectua regulat reviziile și verificările tehnice.