Pagini de Jurnal – O Cronică Fascinantă a Vieții Parisiene din Secolul al XIX-lea

„Pagini de Jurnal Vol. 1-2” de Edmond și Jules de Goncourt este o capodoperă literară ce oferă o perspectivă unică asupra vieții sociale și culturale din Parisul secolului al XIX-lea.

Despre Autori și Opera lor

Frații Goncourt, Edmond și Jules, au început să scrie acest jurnal în 1851, continuându-l până la moartea lui Edmond în 1896. Jurnalul este cunoscut pentru cronica sa sinceră și detaliată a lumii literare și artistice pariziene din acea perioadă. Este descris ca „o lume de rivalități amare și prietenii și mai amare” și oferă o perspectivă neegalată asupra societății și culturii pariziene​​.

Frații Goncourt formau un parteneriat literar strâns, colaborând nu doar la romane și piese de teatru, dar și la acest jurnal. Modul lor unic de a scrie în colaborare, printr-o dictare reciprocă și revizuire a lucrărilor unul altuia, a dus la un stil indistinctiv, făcând dificilă determinarea autorului specific al fiecărei secțiuni​​.

Conținutul și Stilul Jurnalului

Jurnalul este plin de relatări ale conversațiilor, susținute de memoria excelentă a lui Edmond și de obiceiul lui Jules de a lua notițe pe loc. Criticii literari ai vremii, precum Flaubert și Proust, au lăudat acuratețea și stilul de redare a conversațiilor și evenimentelor. Totuși, unii contemporani au susținut că frații Goncourt au distorsionat uneori aceste conversații în scrierile lor.

Jurnalul debutează în ziua lansării primului lor roman, pe 2 decembrie 1851, și surprinde dezamăgirea fraților Goncourt față de lipsa de succes a romanului, stabilind astfel tonul dominant pentru următorii 45 de ani. Jurnalul documentează în detaliu vânzările slabe, recenziile proaste și succesul nemeritat al prietenilor lor literari, oferind o imagine autentică a vieții literare și sociale pariziene.

Influența și Semnificația Jurnalului

Jurnalul a fost inclus ca pastișă în opera lui Marcel Proust „À la recherche du temps perdu”, recunoscând astfel influența sa semnificativă în literatura modernă. Criticii au remarcat colecționarea obsesivă a detaliilor minuscule din viața socială a autorilor și transformarea acestora în artă literară, anticipând inovațiile lui Proust. Unii critici moderni au descris jurnalul ca fiind „o Comédie humaine modernă a republicii literare” și „o imensă mașină de transformare a experienței trăite în formă documentară”.

„Pagini de Jurnal Vol. 1-2” de Edmond și Jules de Goncourt este mai mult decât o simplă înregistrare a evenimentelor zilnice; este o lucrare de artă care oferă o perspectivă profundă asupra societății și culturii pariziene din secolul al XIX-lea. Prin stilul său distinct și relatări sincere, acest jurnal rămâne o resursă valoroasă pentru oricine este interesat de istoria literară și socială a Parisului.

Această ediție, disponibilă la Anticariat Ursu, vine într-o copertă cartonată, cu un total de 469 de pagini, și a fost publicată de Editura Univers în anul 1970.

Articole Asemănătoare

Articole Recente